Alles wat u moet weten wanneer u een houten vloer gaat kopen

 • Geplaatst op
 • Door Hans van Rooij
Alles wat u moet weten wanneer u een houten vloer gaat kopen

Zou u graag een houten vloer in huis hebben? Dat is zeker een goede keuze, maar het is belangrijk om u van te voren goed te verdiepen in dit soort vloer. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en weet u goed hoe u de vloer moet leggen, schoonmaken, onderhouden en combineren in uw woning. Cibo Vloeren is de specialist op het gebied van houten vloeren en in dit artikel leest u dan ook alles wat u moet weten wanneer u een houten vloer gaat kopen! 

Dit artikel is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Door te klikken op de links hieronder kunt u snel navigeren naar het juiste onderwerp. 

 

Alles over het kopen van een houten vloer

Alles over het leggen van een houten vloer

Alles over het onderhoud van uw houten vloer

Uw houten vloer combineren in uw interieur

 

Alles over het kopen van een houten vloer

Waarom kiezen voor een houten vloer? 

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten vloeren, dus waarom zou u kiezen voor een houten vloer? Allereerst is een houten vloer een echte sfeermaker in huis. Het heeft een warme uitstraling en zorgt ervoor dat het al snel gezellig en knus wordt in huis. Daarnaast zijn houten vloeren erg duurzaam; u doet een goede investering in de toekomst. Wanneer de vloer goed onderhouden wordt, kan deze namelijk erg lang meegaan. Over het juiste onderhoud vertellen we verderop in dit artikel meer. Houten vloeren gaan dus erg lang mee en daardoor zijn ze ook tijdloos en niet aan trends gebonden. Een houten vloer is altijd mooi! 

 

Waar kunt u een houten vloer kopen? 

Maar waar is zo’n houten vloer eigenlijk te koop? Er zijn natuurlijk heel veel bedrijven waar u terechtkunt voor het kopen van een houten vloer. Het is echter wel verstandig om naar een bedrijf te gaan dat hierin gespecialiseerd is en waar u gedegen advies krijgt. Het gaat natuurlijk wel om een redelijke investering en dan wilt u zeker weten dat alles goed is. Cibo Vloeren is zo’n gespecialiseerd bedrijf waar u terechtkunt voor advies en houten vloeren van uitstekende kwaliteit. 

 

Waar moet u op letten bij het kopen van een houten vloer? 

Wanneer u op zoek gaat naar een mooie houten vloer, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Want waar moet u nu op letten wanneer u een houten vloer gaat kopen? Er zijn namelijk heel veel verschillende lengtes, breedtes, diktes, afwerkingen, merken, soorten, legmethodes en meer. Het is belangrijk om op meer te letten dan alleen op de prijs. Wanneer het om houten vloeren gaat, is goedkoop vaak duurkoop. Kies voor kwaliteit, zodat u er misschien wel een leven lang van kan genieten. Daarnaast is het goed om op de volgende zaken te letten: 

 1. Gaat het om een samengestelde of massieve plank? 
   • - Een samengestelde plank bevat meerdere lagen, waarvan de bovenste laag    voorzien is van een echte massief houten laag. Het is mogelijk om deze vloer te schuren en ze lijken sprekend op massief houten planken. Toch is de uitstraling en de opbouw wat anders. Massieve planken kunnen door temperatuur- en luchtvochtigheidsverschillen gaan werken (uitzetten en krimpen). Bij samengestelde planken is dit een stuk minder het geval. 
   • - Massieve planken zijn dus gemaakt vanuit één stuk vol massief en natuurlijk hout. Er zijn veel verschillende houtsoorten waar u uit kan kiezen, maar de meest gekozen soort is toch wel eikenhout. Het voordeel van massief houten planken is dat niets deze natuurlijke uitstraling evenaart.
 2. Let op verschillende sorteringen. U kunt niet alleen kiezen uit houtsoorten, maar ook de sortering van het hout. Dit is in principe de print van een plank, die bestaat uit noesten en spinten. Een noest is een donkere plek in een houten plank en een spint is een donkere streep. Er zijn verschillende gradaties in noesten en spinten beschikbaar.

 

Verder in dit artikel gaan we nog in op de verschillende soorten houten vloeren, patronen en afwerkingen; ook zaken waar u op moet letten bij het kopen van een houten vloer.

 

Wat voor houten vloeren zijn er? 

Er zijn dus veel verschillende soorten houten vloeren. De meest voorkomende houten vloer is van eikenhout, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten hout waarvan vloeren gemaakt worden. Naast eikenhout, zijn dit de meest voorkomende soorten houten vloeren: 

 1. Notelaar. Deze houtsoort staat bekend om de fijne nerf en is vaak in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. 
 2. Wengé. Dit is een erg donkere houtsoort en brengt veel karakter in huis. Deze houtsoort is van uitstekende kwaliteit en neemt weinig vocht op. 
 3. Teak. Dit is een van de beste houtsoorten ter wereld. Het is namelijk watervast, duurzaam en breed toepasbaar. De kleur varieert heel licht tot heel donker en er is maar een zeer kleine kans dat het hout opbolt. 
 4. Merbau. Dit is een erg harde houtsoort; harder dan eiken. Het heeft een roodbruine kleur en geeft woningen vaak een klassieke uitstraling. Doordat de houtsoort zo hard is, is deze ook erg slijtvast. 
 5. Grenen. Deze houtsoort is wat goedkoper. Ze zien er ruw en onbewerkt uit, maar dat zijn ze natuurlijk niet. Wanneer u nog geen kleur of print op de muur hebt, staat deze vloer erg goed.
 6. Esdoorn. Deze houtsoort is licht, waterafstotend en slijtvast. Deze vloer kan tegen allerlei huishoudchemicaliën en is daardoor dus makkelijk te onderhouden.

 

Hoeveel kost een houten vloer? 

Natuurlijk zou u graag willen weten wat een houten vloer u gaat kosten. Natuurlijk is het nooit precies van tevoren te zeggen hoeveel een houten vloer kost; dat verschilt per geval. Het verschilt natuurlijk per oppervlakte, maar ook per houtsoort. Het ene soort is wat duurder dan het andere. Ongeveer ligt de kostprijs van een houten vloer tussen de 35 en 125 euro per vierkante meter, afhankelijk dus van het soort hout dat u wenst. U kunt bij Cibo Vloeren gemakkelijk en vrijblijvend een offerte aanvragen zodat u weet wat de kosten van een houten vloer voor in uw woning gaan zijn.

 

Alles over het leggen van een houten vloer

Wanneer u de keuze heeft gemaakt en er binnenkort een houten vloer geleverd gaat worden, komen we aan bij de volgende stap; het leggen van de houten vloer! Wanneer u een vloer bij Cibo Vloeren bestelt, kunnen we deze natuurlijk ook voor u leggen. Maar als u handig bent, kunt u dit ook zelf. Of u het nu graag zelf wil doen of het liever ons wil laten doen; we vertellen u graag alles over het leggen van een houten vloer. 

 

Een houten vloer leggen: hoe moet dat? 

Het leggen van de vloer begint al bij het bestellen van de vloer. Zorg ervoor dat u voldoende planken in huis hebt en dat dit goed is uitgerekend aan de hand van de oppervlakte van de vloer. Het is slim om de vloer al een week of twee eerder in huis te hebben dan dat u ze gaat leggen, zodat het hout op uw kamertemperatuur kan komen. Daarna kunt u aan de slag met het leggen van de houten vloer. 

 1. Maak de ondergrond egaal. Zorg ervoor dat alle oneffenheden in de vloer weg zijn. Eventueel kunt u aanwezige deuken opvullen met egaliseercement. Stofzuig de ondergrond voordat u de vloer gaat leggen. 
 2. Controleer of de ondervloer droog genoeg is. Zeker in nieuwbouwhuizen kan de vochtigheid aan de hoge kant zijn. De vochtigheid van de vloer kunt u meten met een hygrometer. Zorg ervoor dat de vochtigheid van de ondervloer niet meer is dan 3%.
 3. Bedek de vloer met dampdichte folie. Snijd de folie op maat; zorg ervoor dat de folie iets tegen de muren oploopt en dat dit straks achter de plinten valt.
 4. Leg daarna spaanplaten op de folie en zet deze vast met verzonken schroeven. Laat steeds ongeveer een centimeter open tussen de spaanplaten onderling en de muur.
 5. Leg de ondervloer op de spaanplaten en leg deze ook niet te strak op elkaar zodat ze nog ruimte hebben om uit te zetten. 
 6. Nu begint het leggen van de houten vloer. U zet een beginlijn uit met een metseltouwtje. Houd een ruimte van 1 centimeter open voor de afstandhouders.
 7. Begin met het leggen van de vloerdelen. Het is het beste om in de linkerhoek aan de lange wand te beginnen. Leg dan de eerste vloerdelen met de groef gericht naar de muurzijde. Zet afstandblokjes tussen de vloerdelen en de wand.
 8. Lijm de houten vloer in de groef van de korte zijden aan elkaar en schuif de lange zijden zonder lijm in elkaar.
 9. Wanneer u het laatste vloerdeel in een rij leg, tikt u met een slagijzer en een hamer de hele rij in elkaar. 
 10. Vervolgens legt u de tweede rij vloerdelen, natuurlijk in halfsteens verband. Zorg ervoor dat de naden van de korte zijden steeds met minimaal 30 centimeter verspringen ten opzichte van de vorige baan. 
 11. Houd ook rekening met leidingen en andere inkepingen die in de vloer gemaakt moeten worden. Teken bijvoorbeeld deurposten af met een profielmal zodat u het desbetreffende vloerdeel makkelijk op maat kan zagen.
 12. Als de vloer gelegd is, kunt u de plinten op maat zagen en plaatsen.

 

Met hoeveel zaagverlies of snijverlies moet u bij een houten vloer rekening houden?

Bij het leggen van een houten vloer gaat er altijd een gedeelte verloren, bijvoorbeeld omdat er bijgezaagd moet worden. Hier moet u altijd rekening mee houden. Maar met hoeveel zaagverlies, ook wel snijverlies genoemd, moet u bij een houten vloer rekening houden? Bij de meeste houten vloeren zal u ongeveer 5 tot 10% zaagverlies moeten rekenen. Bij het diagonaal leggen van de vloer ligt het percentage zaagverlies wat hoger, namelijk zo’n 15 tot 20%.

 

Hoe kunt u de houten vloer isoleren en waarmee?

Goede isolatie in huis is erg belangrijk. Hoewel een houten vloer een warme uitstraling is, kan de vloer zelf wel makkelijker koud worden dan andere vloeren. Dat komt doordat hout kan werken (krimpen en uitzetten) en er door de kleine kieren koude lucht vanuit bijvoorbeeld de kruipruimte mee kan komen. Er zijn verschillende materialen waarmee u de houten vloer kan isoleren. Het wordt aangeraden om uw houten vloer te isoleren met een minerale wol zoals glaswol. Het is wel belangrijk om de isolatie wat ademruimte te geven want hier kan vocht in gaan zitten. Dat is met steenwol ook het geval, wat ook een goede optie is voor het isoleren van uw houten vloer. Het isoleert warmte iets minder goed dan glaswol, maar het isoleert geluid wel weer beter.

 

Wanneer zet een houten vloer uit en wanneer krimpt deze?

We hebben het al eerder genoemd in dit artikel; een houten vloer kan gaan “werken”. Dat betekent dat de houten planken kunnen gaan uitzetten of juist kunnen gaan krimpen. Hout gaat werken onder invloed van luchtvochtigheidsverschillen. In Nederland kan de luchtvochtigheid erg schommelen, dus kan uw houten vloer daar zeker “last” van hebben. Maar wanneer zet een houten vloer nu precies uit en wanneer krimpt deze? En wat kunt u daaraan doen?

 1. In de zomer zet een houten vloer vaak uit. Er is overdag veel warme lucht wat vocht opneemt en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Hierdoor kan het hout uitzetten, waardoor deze bol kan komen te staan. U kunt de luchtvochtigheid meten met een hygrometer zodat u zeker weet dat dit de oorzaak is van het uitzetten. Wat kunt u doen tegen het uitzetten van de houten vloer? 
   • - Zorg voor extra ventilatie. Zet tijdens extreme zomerperioden ‘s avonds en ‘s nachts de ramen open. Hierdoor kan de vochtige lucht naar buiten trekken. Doe dit wel alleen ‘s avonds en ‘s nachts, overdag heeft dit geen zin. 
   • - Zet overdag de airco aan wanneer u die heeft. Dit verlaagt ook de luchtvochtigheid in huis. 
   • - Schaf een luchtontvochtiger aan
   • - Is uw houten vloer zwevend gelegd met behulp van spanveren, dan kunt u tijdelijk een aantal spanveren verwijderen wanneer de vloer bol gaat staan.
 2. In de winter krimpt een houten vloer vaak, omdat de luchtvochtigheid dan lager is. Daarnaast staat dan ook vaak de verwarming aan, wat vaak zorgt voor extreem droge lucht. Wat kunt u hiertegen doen?
   • - Schaf een luchtbevochtiger aan die ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid weer op peil is.

 

Alles over het onderhoud van uw houten vloer

Als de houten vloer eenmaal ligt, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat en mooi blijft. Dat kunt u doen door de houten vloer goed te onderhouden. We geven u graag de juiste tips voor het onderhouden van uw houten vloer!

 

Hoe kunt u het best uw houten vloer schoonmaken? 

De meeste houten vloeren zijn erg duurzaam en kunnen wel tegen een stootje. Toch is het natuurlijk wel belangrijk om uw houten vloer regelmatig schoon te maken. Allereerst kunt u uw houten vloer gewoon behandelen met een stofzuiger of microvezeldoek voor de dagelijkse of wekelijkse schoonmaak. Hiermee beschadigt u de vloer niet. 

 

Waarmee kunt u de houten vloer het beste dweilen? 

Natuurlijk wilt u de vloer ook wel eens wat grondiger schoonmaken dan enkel met de stofzuiger of een microvezeldoek. U wilt de houten vloer graag dweilen, maar waarmee kunt u dat het beste doen? Voordat u gaat dweilen, is het belangrijk om de vloer eerst goed te dweilen. U kunt uw houten vloer met veel middelen dweilen; het is juist belangrijk om te weten met welke middelen u dat beter niet kunt doen. Dweil uw houten vloer bijvoorbeeld nooit met agressieve of algemene schoonmaakmiddelen zoals bleekwater, allesreiniger, ammoniak of groene zeep! Dit kan de vloer beschadigen. U kunt het beste uw houten vloer dweilen met een reiniger die hier speciaal voor is ontwikkeld. 

 

Hoe kunt u uw houten vloer het beste onderhouden? 

Daarnaast kunt u nog meer doen om uw houten vloer mooi te houden. Heeft u bijvoorbeeld een gelakte houten vloer, dan kunt u deze enkele keren per jaar onderhouden met een speciale polish die de laklaag beschermt en weer mooi houdt. Vaak kunt u kiezen tussen een polish met een matte of glanzende finish; u kunt kiezen wat het beste bij uw vloer past. Wanneer uw vloer afgewerkt is met een oliebehandeling, kunt u onderhoudsolie gebruiken om de vloer mooi te houden.

 

Hoe en waarmee kunt u uw houten vloer schuren en oliën? 

Wanneer uw houten vloer beschadigd is of u de kleur niet meer mooi vindt, kunt u ervoor kiezen om deze te schuren en daarna te oliën. Het zelf schuren van de houten vloer is niet altijd makkelijk. Zorg ervoor dat u de juiste apparatuur in huis hebt, zoals een professionele parketschuurmachine. Het is belangrijk om geleidelijk en langzaam achter de machine te lopen en dit overal gelijkmatig te doen, anders krijgt u een ongelijke vloer. Daarna kunt u de vloer gaan oliën, dit is vaak een stuk makkelijker dan het schuren ervan. U kunt de olie inboenen met een boenmachine die u bij verschillende bouwmarkten kunt huren. 

 

De houten vloer combineren in uw interieur

Een houten vloer past in principe in ieder interieur. Het is echter wel belangrijk dat u dit goed combineert met andere aspecten in huis zoals de kleur op de muren, de plinten en de meubels. Houdt u bijvoorbeeld van een strak interieur, kies dan voor een houtsoort met zo min mogelijk spinten en noesten. Gaat u voor een robuuste, natuurlijke uitstraling dan kunt u juist weer kiezen voor een vloer met meer spinten en noesten. 

 

Wat voor meubels en plinten passen er bij een houten vloer? 

Een houten vloer in huis is juist zo ideaal, omdat het in ieder interieur past. Iedere meubels passen bij een houten vloer! Natuurlijk is alles een kwestie van smaak en kunt u uw woning met houten vloer geheel naar wens inrichten. Het enige waar u mee op moet passen is met houten meubels op een houten vloer. Neem bijvoorbeeld wanneer u meubels gaat kopen altijd een staaltje van de vloer mee, om te zien of dit niet “vloekt”. Daarnaast is het ook belangrijk om passende plinten bij uw houten vloer te hebben. Gelukkig past ook vrijwel elke soort plint bij een houten vloer. U kunt kiezen voor afdeklijstjes op de vloer zelf, of bijvoorbeeld hoge witte plinten op de muur. U kunt geheel naar eigen smaak kiezen!

 

Kan een houten vloer ook in de keuken of badkamer?

Wanneer u een open keuken heeft, is het mooi om de vloer door te laten lopen zodat alles één geheel is. In principe kan ook elke houten vloer in de keuken, maar het is wellicht slim om dan te kiezen voor een wat hardere houtsoort. Ook moet de houten vloer dan goed afgewerkt zijn met een beschermende laag, zodat het ongevoelig wordt voor water en vochtigheid. Ook in de badkamer is het mogelijk om een houten vloer te leggen. Als u bijvoorbeeld een inloopdouche hebt, is het wel slim om hier te kiezen voor een andere vloer. Zo veel water kan een houten vloer niet aan, ook niet als het goed bewerkt is. 

 

Welke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming? 

Heeft u al vloerverwarming in de woonkamer en wilt u graag een houten vloer? Of heeft u vloerverwarming in de badkamer en zou u daar graag een houten vloer leggen? Niet elke houten vloer is geschikt voor vloerverwarming. Het rendement van de vloerverwarming kan mogelijk verlaagd worden door een houten vloer, bijvoorbeeld wanneer deze zwevend wordt gelegd. Hierdoor blijft de warmte tussen het beton en de houten vloer zitten en heeft u er geen profijt van. Als u graag een houten vloer wil leggen op vloerverwarming, kies er dan voor om de vloer met de ondervloer te verlijmen zodat de warmte door de plank heen gaat. Kies ook voor een dunne plank, hierdoor zal uw rendement hoger zijn. Een geschikte houtsoort voor vloerverwarming is bijvoorbeeld eikenhout, mits de planken niet te dik en te breed zijn. Houtsoorten zoals jatoba en beuken zijn minder geschikt voor vloerverwarming. 

 

Wilt u bijvoorbeeld heel graag een houten vloer in de badkamer en heeft u daar ook vloerverwarming, dan raden we u eerder aan om te kiezen voor een PVC vloer met houtlook. PVC vloeren kunnen namelijk prima tegen water en zijn ook nog eens erg geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast ziet PVC van hoge kwaliteit er nog steeds uit als een houten vloer!

 

Welke houten vloer is geschikt als u met honden in huis woont?

In principe is iedere houten vloer geschikt als u met honden in huis woont. Het gaat om de behandeling van de vloer in hoeverre de vloer bestand is tegen krassen en vlekken die door honden of andere huisdieren veroorzaakt worden. In eikenhout, de meest voorkomende houtsoort in vloeren, zit een chemische verbinding; tannine. Dit wordt ook wel looizuur genoemd. Looizuur kan eikenhout doen verkleuren wanneer het in aanraking komt met een te hoge of te lage pH waarde. Hoge of lage pH waarde kan bijvoorbeeld zitten in braaksel of urine van een huisdier. Ook wanneer er vuil aan de pootjes zitten, kan dit de vloer beschadigen. Enkele tips om uw houten vloer mooi te houden wanneer u met honden in huis woont: 

 1. Onderhoud uw vloer goed
 2. Ruim ongelukjes van uw hond altijd meteen op
 3. Droog hondenpoten af na het wandelen
 4. Stofzuig regelmatig om zand en vuil te verwijderen
 5. Plaats de drinkbak van uw hond niet direct op de vloer, gebruik bijvoorbeeld een placemat
 6. Kies voor een houten vloer met een toplaag van minimaal 4 millimeter dikte. Mocht de vloer dan toch na enkele jaren wat geleden hebben, dan kunt u deze nog opnieuw schuren en lakken om deze er weer als nieuw uit te laten zien. 

 

Meer informatie of advies nodig over houten vloeren? 

Er staat natuurlijk al erg veel informatie over houten vloeren in dit artikel. Mocht u toch nog meer informatie willen, vragen hebben of advies krijgen over houten vloeren? Neem dan gerust contact met ons op of kom naar onze showroom in Breda. Cibo Vloeren helpt u graag verder!