Hoe meet je een vloer in?

  • Geplaatst op
Hoe meet je een vloer in?

Heb je je nieuwe vloer gevonden? Dan is het nu tijd om je vloer in te meten om natuurlijk te weten hoeveel m2 vloer je nodig hebt. Hieronder vind je een aantal handige tips en tops om je vloer in te meten.

Oppervlakte berekenen 

Oppervlakte berekenen kan met de eenvoudige som: lengte x breedte van de ruimte. De uitkomst is de totale oppervlakte van de woning of van de ruimte waar u plant om de houten vloer te (laten) leggen. 

 

Voorbeeld: 

Heeft uw ruimte een lengte van 5 meter en een breedte van 10 meter, dan gebruikt u de som 5x10 = 50m². 

 

Marges snijverlies 

Bijna geen enkele vloer past op de plank of strook nauwkeurig in je ruimte zonder deze te verzagen. Dit zaagafval wordt ook wel snijverlies genoemd. Om ervoor te zorgen dat je voldoende vloerdelen in huis heeft om jouw vloer te leggen houden we de volgende marges aan boven op het berekende vloeroppervlak:   

  • Laminaat 

Laminaat 7 - 10 % 
Visgraat laminaat 15 - 18 % 

  • Click PVC 

Click PVC 7 - 10 % 
Visgraat click PVC 15 - 18 % 

  • Plak PVC 

Plak PVC 7 - 10 % 
Visgraat Plak PVC 10 % 

  • Houten vloeren 

Houten vloer 10 % 
Houten visgraat vloer 18 - 20 % 

  • Accessoires  

Muur- of plakplinten 5 - 7 % 
Band (alleen verlijmd) 7 - 10 % 

 

 

 

Hoeveel vierkante meters vloer heeft u nodig? 

Na het berekenen van de oppervlaktes en het rekening houden met het snijverlies, kan de berekening compleet gemaakt worden. Stel dat je voorkeur uitgaat naar een visgraat vloer en de oppervlakte van uw woning komt terecht op 70m². Bij een visgraat vloer wordt rekening gehouden met een marge van 15 tot 18%. Stel dat het gaat om drie verschillende ruimtes en er dus rekening gehouden wordt met 18%. Dan is de rekensom als volgt: 

70m² + 18% snijverlies = 82,6m². Dit is het aantal te bestellen m². 

 

Wat is de oorzaak van verschillende soorten snijverlies? 

Nu weten we dat de afmetingen van de verschillende ruimtes de grootste voorspeller is in het te bestellen aantal m². Als tweede speelt natuurlijk snijverlies een grote rol. Dit komt doordat er bij iedere houten vloer een andere marge wordt aangehouden voor wat betreft het snijverlies. Het verschil zit voornamelijk in de verschillen van het legpatroon van de vloer. Daarnaast spelen ook de afmetingen van de vloerdelen een grote rol. Een visgraat vloer heeft vaak meer snijverlies, doordat deze wordt geleverd in linker- en rechterdelen. Bij een laminaat vloer valt dit mee, omdat bij laminaat vaak enkel rechte planken betreft.